Share

Najveća kazna za silovanje maloljetnice samo tri godine!

 

Kantonalni sud Tuzla je u prvostepenom postupku, nakon što su optuženi na glavnom pretresu priznali krivnju, donio osuđujuću presudu i izrekao kazne zatvora za devet optuženih zbog krivičnog djela vezani za seksualne odnose koje su imali s maloljetnom djevojkom od 2. do 4. decembra 2010. u Živinicama.

 

Sud je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora Selmiru Čelebiću u trajanju od tri godine, Sabahudinu Maziću dvije godine i jedan mjesec, Arminu Ibriševiću jednu godinu i sedam mjeseci, Asimu Ferhatbegoviću jednu godinu i 10 mjeseci, Aldinu Beširoviću jednu godinu i sedam mjeseci za spomenuto krivično djelo počinjeno u sticaju s drugim krivičnim djelima.

Kazne zatvora u trajanju od jedne godine za krivično djelo spolni odnošaj s nemoćnom osobom su izrečene i Eldaru Klopiću, Jasminu Fejziću, Besimu Huriću i Ernesu Rahmanoviću, dok je u odnosu na Mirzu Nišića, koji nije priznao krivnju, razdvojen krivični postupak.

Kantonalni sud Tuzla je donio rješenje kojim su optuženi Čelebić, Ferhatbegović, Beširović, Klopić, Mazić i Ibrišević pušteni iz pritvora uz obrazloženje da su im izrečene kazne zatvora ispodpet godina, te da su na glavnom pretresu priznali krivnju.

Tužilaštvo je izjavilo žalbu na odluku Suda o ukidanju pritvora za optužene, a nakon zaprimanja pismenog otpravka presude će se razmotriti izjavljivanjem žalbe na odluku o krivičnopravnoj sankciji.

Podsjećamo da su se optužnicom teretili da su od 2. do 4. decembra 2010. godine u privatnoj kući u Živinicama imali seksualne odnose s maloljetnom djevojkom koja je zaostala u psihičkom razvoju , pri tome i prije toga joj dajući da uživa alkohol i  marihuanu, te time je dovodeći u stanje nemoćnosti u kojem nije bila sposobna da se suprotstavi u njihovoj namjeri da s njom imaju seksualne odnose.  

Komentari