play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Sarajevo je moglo biti pretvoreno u prah i pepeo

today4. Februara 2013. 5

share close

Sarajevo je moglo biti pretvoreno u prah i pepeo

Na suđenju zločincu Radovanu Karadžiću, tužioci su svjedoka Odbrane Dragomira Miloševića suočili sa dokazima o brojnim napadima na civile u Sarajevu sa okolnih položaja Vojske Republike Srpske (VRS), ali je Milošević ostao pri iskazu da korpus pod njegovom komandom nije 1994. i 1995. godine hotimično ciljao civile granatama i snajperskim hicima.

Generala Miloševića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, Tribunal je 2009. proglasio krivim za zločine nad civilima u Sarajevu i osudio ga na 29 godina zatvora.

Tužiteljica Caroline Edgerton suočila je Miloševića sa iskazima brojnih svjedoka Optužbe, koji su naveli da je “cijeli grad bio granatiran”, da VRS “nije pravila razliku između civila i vojnika”, da je “pucala na sve što se miče”, ne štedeći ni bolnice ni druge civilne objekte, koji su bili teško oštećeni.

“Uz sve uvažavanje i tih ljudi i njihovih tvrdnji… da se ovo ovako odvijalo kao što se prikazuje, da je bilo vatre bez kontrole… onda bi Sarajevo bilo pretvoreno u prah i pepeo… To nije bilo tako… Takve radnje nismo dozvoljavali”, odgovorio je Milošević.

Cilj VRS-a, kako je rekao, nije bio “da se stvara atmosfera da se taj narod izludi”, te da je namjera Tužilaštva da pokaže da je VRS “vršila teror nad stanovništvom, a da se pritom potpuno pomjeri u stranu sukobljavanje s Prvim korpusom ABiH”.

Predočavajući Miloševićevo upozorenje podređenoj jedinici iz ljeta 1995. da više ne otvara vatru na “naseljena područja” i “civilne objekte iz kojih nema borbenih aktivnosti”, tužiteljica Edgerton je svjedoku sugerisala da je time priznao da je “ciljao grad”, što sada negira.

Milošević je odgovorio da je “samo upozorio da se to ne radi bespotrebno”, čak i ako su njemu podređeni “samo pomišljali da to urade, a nisu uradili”.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, optužnica tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, kao i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U vezi sa incidentima u kojima su živote izgubili civili čekajući u redu za vodu, Milošević je rekao da je “to nedozvoljena radnja, ako se desilo”, ali je sugerisao da su napadi na građane mogli biti inscenirani kako bi se okrivila srpska strana.

Svjedok je insistirao da je, prije otvaranja vatre na vojne ciljeve, komanda jedinica SRK-a podrobno razmatrala da li će njome ugroziti civile u gradu.

Tužiteljica Edgerton je sugerisala da je preuveličana Miloševićeva tvrdnja da je ABiH u Sarajevu imala “275 komandi”, a svjedok je ostao pri iskazu da su te komande bile u “bolnicama, obdaništima, privrednim objektima”, te da SRK nije pucao ni na jednu od tih komandi ukoliko iz njih ili okoline nije otvarana vatra.

Milošević je negirao i da je cilj i zadatak njegovog korpusa bio da zauzme najbolje položaje koji bi omogućili podjelu Sarajeva tokom pregovora na kraju rata, premda mu je tužiteljica Edgerton predočila takvo naređenje više komande.

Tvrdeći da, dok se nije našao u Haagu, nije znao da je podjela Sarajeva bila jedan od šest strateških ciljeva RS-a, svjedok je tu ideju nazvao “običnom glupošću” i naveo da mu “nikada niko nije izdao naređenje” u tom smislu.

Unakrsno ispitivanje Miloševića zastupnica Optužbe će nastaviti sutra.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%