play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Savez Logoraša u BiH Saopštenje za javnost

today20. Maja 2011. 6

Background
share close

PREDMET: Saopštenje za javnost

Povodom najave potpisivanja ”Sporazuma o saradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida” između Tužiteljstva Bosne i  Hercegovine i Tužiteljstva za ratne zločine Srbije, koji, između ostalog predviđa ustupanje predmeta na polju ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine onoj državi u kojoj osumnjičeni ima prebivalište, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje još jedan u nizu perfidnih pokušaja Srbije da spriječi, odnosno ograniči pravosudne institucije Bosne i Hercegovine da procesuiraju izvršioce najtežih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Smatramo da je namjera Srbije da ujedno stvori pravne okvire koji će joj omogućiti da na sebe preuzme “pravično” procesuiranje počinilaca najokrutnijh zločina na teritoriji BiH, koji bi, nakon toga vjerovatno bili oslobođeni, ukoliko bi se kojim slučajem uopće i pokrenuo sudski postupak.
Najbolji pokazatelj dobre volje, efikasnosti i sposobnosti Srbije kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina jeste činjenica da je najtraženiji ratni zločinac Ratko Mladić još uvijek na slobodi, i da istraga, ukoliko uopće i postoji, tapka u mjestu već godinama.

Također, smatramo da bi se ovakvim tekstom sporazuma dodatno zakomplicirala sitaucija kada su u pitanju nedužni branitelji Bosne i Hercegovine koje se, po zahtjevima naših istočnih susjeda, što je u nekoliko slučajeva i sudski dokazano, potpuno neosnovano hapse ( vjerovatno će se ova praksa nastaviti ) na aerodromima širom Evrope i svijeta, a čije “pravično” procesuiranje za zločin koji se zove “odbrana Bosne i Hercegovine od agresije”, srbijanske vlasti žele zadržati kao svoje ekskluzivno pravo.

Podsjećamo da je Srbija nudila Bosni i Hercegovini gotovo istovjetan nacrt sporazuma tokom postupka protiv dr. Ejupa Ganića u zamjenu za ustupanje predmeta “Dobrovoljačka” Bosni i Hercegovini, te da je sud u Londonu, dijelom i na osnovu ovih pritisaka presudio kako je, po ko zna koji put,  opet riječ o politički motiviranom procesu srbijanskog pravosuđa.
Naglašavamo, nismo protiv niti jednog ( i postignutog između bilo kojih strana )  sporazuma  koji će doprinijeti efikasnijem procesuiranju počinilaca ratnih zločina, pa tako ni sporazuma o saradnji između tužiteljstava BiH i Srbije, ali protiv ovakvog teksta sporazuma, koji ostavlja mnogo mogućnosti za zloupotrebe, svakako jesmo.

DA SE NE ZABORAVI – DA SE NE PONOVI

 

Predsjednik

Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini

MURAT TAHIROVIĆ

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%