play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Španski premijer: Izrael je u slabijoj poziciji zbog odgovora u Gazi

today18. Maja 2024. 11

Background
share close

Španski premijer Pedro Sančez rekao je danas da je Izrael sada u mnogo slabijoj poziciji na međunarodnom planu zbog svog “nehumanog odgovora“ u Pojasu Gaze.

Govoreći u intervjuu za televizijsku kuću La Seksta, gdje su ga pitali da li ono što Izrael čini u Pojasu Gaze smatra genocidom.

“Imam svoju viziju o tome šta se dešava. Poštuju li ljudska prava u Gazi? Imam ozbiljne sumnje. Mislim da svaki objektivni analitičar misli isto. Pogledajte neselektivno ubijanje civila, žena i djece i neusporedivo uništenje Gaze, za čije obnove će trebat decenije“, rekao je Sančez.

Obraćajući se onima koji brane akcije Izraela, on je također postavio pitanje da li su nasilje i razaranje nakon 7. oktobra 2023. godine bili vrijedni toga.

“Da li je Hamas više ili manje jači nego prije? Da li je Izrael više ili manje bezbjedan sada nego prije 7. oktobra?” upitao je, dijeleći svoje mišljenje da je Izrael sebe doveo u slabiju poziciju.

Sančez je također najavio da njegova vlada neće priznati državu Palestinu 21. maja, kao što je nedavno aludirao šef evropske diplomacije Josep Borrell.

“Odgođeno je to jer koordiniramo da to uradimo sa drugim zemljama. Čekam da zatvorim posljednje detalje ovog vikenda i poslije razgovaram o tome sa svojim kolegama“, kazao je Sančez.

Dodao je da 22. maja, kada treba da se pojavi u španskom parlamentu, planira da objavi tačan datum kada će Španija i još neke zemlje Evropske unije priznati Palestinu.

Do sada su Irska, Slovenija, Norveška i Malta najavile da uskoro priznaju Palestinu.

Sančez je istakao da mnoge zapadne zemlje vjeruju u rješenje bliskoistočne krize uspostavom dvije države, međutim da su priznale samo Izrael, ali ne i Palestinu.

“Nakon svega što se dogodilo od 7. oktobra, očigledno je da se izraelski premijer ne slaže s priznavanjem Palestine. Stoga zemlje moraju podići zastavu i priznati Palestinu kako bi održale ideju i otvorile politički horizont za miran suživot između Izraela i Palestine“, dodao je on.

Anadolija 

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%