play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Naslovna Tekstovi

Stop podjeli BiH

today6. Septembra 2016. 6

Background
share close

Građanska inicijativa koja okuplja pojedince iz akademskog, kulturnog i vjerskog života BiH, usmjerena je na sprječavanje nastojanja da se BiH podjeli, rekao je njen inicijator Muhamed Mahmutović, bh. novinar i književnik.

Međunarodna zajednica nijemo posmatra dešavanja u BiH uslijed sve većeg raspirivanja međunacionalne mržnje i retorike koja zagovara podjelu zemlje, stav je građanske inicijative “Stop podjeli BiH”.

Ova građanska inicijativa koja okuplja pojedince iz akademskog, kulturnog i vjerskog života BiH, usmjerena je na sprječavanje nastojanja da se BiH podjeli, rekao je njen inicijator Muhamed Mahmutović, bh. novinar i književnik.

Prema njegovim riječima, aktuelna priča o referednumu o Danu Republike Sprske najavljenom za 25. septembar, samo je jedan u nizu pokušaja podjele zemlje.

“Ta nastojanja neće prestati sa referedumom i mi nismo fokusirani na sam referendum. Želimo pokazati međunarodnoj zajednici da vidimo njeno ponašanje, da ona trenutno stoji i nijemo posmatra sve kao holandski bataljon u Srebrenici 1995. godine. Želimo reći da je vrijeme da urade nešto ili da kažu da ne mogu ništa uraditi”, rekao je Mahmutović.

On je prvi protestni miting inicijative najavio za 9. septembar ispred Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Sejfudin Tokić, inače predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda istakao je kako “svi građani BiH moraju zajedno i jedinstveno djelovati u osudi aktuelnih pokušaja i propagiranja retorike o podjeli BiH”.

“Nema sumnje da se BiH nalazi u historijski važnom periodu kada je izvrgnuta pokušaju podjele od srpske politike iz Beograda, vladajuće oligarhije Milorada Dodika i pokušaja reafirmacije Herceg Bosne za koju je suđeno u Hagu. Ne smijemo dozvoliti da nepostojanje strategije u bošnjačkoj politici doprinese onom stanju kojem smo imali 1992.-1995., moramo zaštititi državu i narod – to je suština incijative”, rekao je Tokić.

Podsjećajući na postojanje retorike koja zagovara otcjepljenje unutar BiH, akademik Muhamed Filipović rekao je da “dopuštanje da jedan narod počinje živjeti u enklavi, znači da taj narod nestaje i ta zemlja nestaje”.

“Mi kao nacija nemamo politiku, ne zna se prioritet. Zadatak ove inicijative je da nametne političkom establišmentu stav da se mora izgraditi bosanska politika, politika koja će dovesti do rekuperacije BiH, do obnove pune snage državnosti. Da država BiH djeluje na svakom djeliću njene teritorije, to je politika koje nema. Mi, na kraju, imamo pravo da se čuje naš glas”, poručio je Filipović.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%