play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

SNSD i HDZBiH bježe od provjere imovine

today6. Septembra 2016. 3

Background
share close

Bosna i Hercegovina je nedavno na Bloomberg listi naj jadnijih zemalja zauzela drugo mjesto. Većina građana ove zemlje odavno je svjesna toga, ali nažalost nisu oni kojima je posao da BiH učine boljom. Političari su i nedavno pokazali da su otuđena kasta kada su većinski odbili dati podršku formiranju radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine funkcionera u institucijama BiH.

Otpor delegata

Poznato je da imovina upravo tih političara iz godine u godinu raste i za većinu običnih građana je nepojmljiva. Naime, delegati SNSD-a, DNS-a, HDZ-a BiH, HSS-a i HDZ-a 1990 u Domu naroda PSBiH na posljednjoj sjednici nisu podržali da se na dnevni red uvrsti prijedlog zaključka o formiranju interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine funkcionera u institucijama BiH, čiji je predlagač bio delegat SDS-a Darko Babalj.
Kako je kazao Babalj, inicijativu je sa stranačkim kolegom Ognjenom Tadićem pokrenuo prije godinu. Podsjetio je da ju je Predstavnički dom usvojio, te da su mislili da je ovo jedna formalna tačka dnevnog reda koja će biti jednoglasno prihvaćena.
– Naišli smo na otpor jednog dijela delegata, jednostavno nemamo riječi. U najmanju ruku smo iznenađeni, kaže Babalj.

Dodaje da će nakon ovoga vjerovatno izaći sa prijedlogom zakona o ispitivanju porijekla imovine i to odmah nakon izbora.
Svoje protivljenje ovom prijedlogu zaključka koji se odnosi na ispitivanje porijekla imovine delegati SNSD-a i DNS-a nisu ni željeli obrazlagati.
Predsjedavajući ovog doma Safet Softić (SDA) smatra kako je ova inicijativa opravdana.
– Vjerovatno oni koji su glasali protiv inicijative znaju razloge za to. Mislim da je to opravdana inicijativa. Gospodin Tadić i gospodin Babalj su predložili nešto što ima smisla i ja sam to podržao, kazao je Softić.

Delegati Kluba hrvatskog naroda pak smatraju da je, iako je ova inicijativa u parlamentarnoj proceduri već godinu, to predizborna priča.
– Mislim da je tajming koji je odabran za pokretanje ove inicijative, mjesec prije izbora, onako rekao bih vrlo upitan. Druga je stvar što treba provjeravati i treba dodatno raditi, ali isto tako niko ne brani ovim institucijama sada, sudovima, istražnim tijelima da rade. Na koncu, naša imovina je javno obznanjena i mislim da u tom pogledu, neki posebni zakoni nisu potrebni da se to ispituje. Ako se želimo iskreno suprotstaviti nekim nepravilnostima i zlouporabi položaja, mi već imamo dovoljno instrumenata i prostora za to. Opet, nisam bio protiv inicijative. Ali, ovo je vrijeme kad ustvari izbori determiniraju mnogo toga, pa i način dizanja ruku na ovim sjednicama, kazao je Martin Raguž (HDZ 1990).
Poslanik SDP-a BiH u Predsta-vničkom domu PSBiH Saša Magazinović podsjeća da je ova partija podržala istu inicijativu u Predstavničkom domu PSBiH.
– Mnogo je načina na koji političari pokušavaju, naravno oni koji imaju razloga za to, da pobjegnu pred licem pravde. Neki smatraju da je čak i ovaj referendum jedna od aktivnosti kojima pojedinci pokušavaju pobjeći od pravosudnih institucija. S druge strane, u Parlamentu BiH, ako je iko predlagao i insistirao na oduzimanju nelegalno stečene imovine, to je bio SDP. Najbliže čemu smo prišli jeste da je za usvajanje falio jedan glas. Ali, set antikoruptivnih zakona je izglasan na našu inicijativu u Federaciji. Međutim, ovi koji su došli 2014, zamislite čuda, zaboravili su predvidjeti sredstva za implementaciju antikoruptivnih zakona.

Bez obzira na to čija je inicijativa, mi ćemo je podržati uvijek, jer smatramo da treba doći vrijeme kada se političari, kao ljudi koji se bave društveno-odgovornim poslom, neće generalizirati, kada će se odvojiti oni koji su vrijedni, pošteni i rade svoj posao od onih koji su sve suprotno od toga i zbog kojih se svi gledaju krivim očima. Dakle, apsolutna je podrška svim inicijativama koje idu u tom pravcu. Dozvolite da budem ličan – jedva čekam dan kad će se usvojiti takav zakon da ja budem pregledan i ko god treba iz SDP-a i da krenemo prema svima ostalima, pa da možemo reći: da, ovaj jeste nepošten, ovaj je kriminalac, ovaj je ukrao, to nije nepošten čovjek ili to je pošten čovjek koji radi svoj posao. Čisto da razdvojimo to dvoje. Kao što u svakoj struci ima i dobrih i loših ljudi, poštenih i onih koji to nisu, tako je i u politici, kaže Magazinović.

Ko može, može

Dodaje da je u pripremio inicijativu koja će se naći u Parlamentu, ali nakon izbora.
– Samo da ne bi rekli da je predizborna inicijativa. U njoj se traži da kandidati za najodgovornije funkcije prođu ljekarski pregled prije nego što se zaposle, budući da po sadašnjem zakonima čistačica, kad se zapošljava u institucijama BiH, treba proći ljekarski pregled, a ministar ne treba. Dakle, da se u tom smislu izjednače. A kad se već radi o ljudima koji vrše odgovorne funkcije, da se oni i psihofizički testiraju kao i da se testiraju na korištenje narkotika. Smatram da oni koji vrše najodgovornije funkcije u društvu i čiji rad se reflektuje na društvo u cjelini, a i državu, moraju proći najrigoroznije kontrole, jer to moraju biti najbolji i najpošteniji među nama.

Zbog toga apsolutno ne prihvatam bilo kakva opravdanja da do nečeg takvog ne dođe. Što se mene tiče, spreman sam podržati, a onda i biti prvi koji će biti testiran, jer mi je dosta toga da me svrstavaju u koš sa onima sa kojima možda ima osnove da se o njima govori loše, kategoričan je Magazinović.
Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Amir Fazlić kaže kako podržava ispitivanje porijekla imovine, ali ne samo funkcionera u institucijama BiH, već da se, kako kaže, napravi zakon za cijelu BiH.
– Imamo mi u svakom segmentu problema. Neka se prvo krene od nas, ali neka se obuhvati i širi spektar ljudi. Činjenica je da imovina funkcionera objelodanjena, ali tamo gdje se sumnja neka se i dokazuje. Činjenica je da imamo i u drugim segmentima zanimljivih slučajeva. Nikakav problem nisu funkcioneri, ali neka ide sve. Zakon o porijeklu imovine nek’ se napravi. Ko može dokazati – može, ko ne može – ne može, poručuje Fazlić.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%