play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • play_arrow

  Radio Naša Riječ Chicago

Naslovna Tekstovi

U Northbrooku kod Čikaga održani Četvrti Omladinski Susreti Medžlisa Midwest

today24. Maja 2017. 10

Background
share close

U organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i džemata Northbrook, od 19 do 21-og maja u Northbrooku su održani četvrti po redu susreti bošnjačke omladine medžlisa Midwest. Preko dvije stotine mladića i djevojaka družilo se tokom prošlog vikenda i takmičilo u sportskim disciplinama i poznavanju vjerounaučnog gradiva. Ove godine predstavnici sljedećih džemata učestvovali su na druženju: Ezan iz De Mojna, BICC iz Fort Vejna, BICC iz Čikaga, Sabah iz Čikaga, ICC BACA Northbrook, BAIC iz Detroita, Gazi Husref-beg iz Detroita, Behar iz Grend Rapidsa, BICC iz Grend Rapidsa i ICBMN iz Miniapolisa.

Većina gostiju već je stigla u petak naveče te su nakon večere u džamiji u Northbrooku smješteni u lokalni hotel. Turniri u nogometu, košarci i odbojci održani su u subotu u obližnjem Athletico Centru koji je svojim kapacitetom od četiri velika natkrivena igrališta bio idealan teren za našu omladinu. Ukupno se takmičilo osam timova u nogometu preko trinaest i dva tima do trinaest godina, zatim sedam timova u odbojci i četiri u košarci. Organizatori takmičenja bili su Dr. Hašim Ćosović, Nedžad Dervišević, Elmir Žigo i Mersiha Alić, dok su za suđenje bili zaduženi Emir Hadžić, Jasmin Jakupović Dubi i Vedad Šarančić.

Isti dan nakon omladinskog zajedničkog druženja i akšam namaza, održana je smotra svih osam horova koji su proučili po dvije ilahije iz svoga reportoara. Prisutnima se obratio imam domaćin dr. Hazim ef. Fazlić i glavni imam medžlisa Midwest Osman ef. Brkić.

Druženje je nastavljeno u nedjelu sa mektepskim takmičenjem na kojem je  učestvovalo osamnaest polaznika raspoređenih po godištima u tri grupe. Komisija u sastavu hfz Muriz ef. Mešić, Osman ef. Brkić i dr. Hazim ef. Fazlić imala je težak zadatak da od najboljih odabere najbolje. Nakon izvanredne prezentacije vjeronaučnog gradiva od strane takmičara, članovi komisije su usaglasili svoje ocjene i na svečanosti nakon podne namaza, proglasili pobjednike. Za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto iz svake grupe, organizatori su priredili vrijedne novčane nagrade.

Takmičenje u vjeronauci, zajednički namazi i ostala druženja organizirani su u Islamskom Centru u Northbrooku dok je smještaj svih gostiju izvan Čikaga bio reservisan u obližnjem Sheraton hotelu u Northbrooku.

Na takmičenjima su ostvareni sljedeći rezultati:

Mektepsko takmičenje grupa I

 1. Kerim Durić, BCC Grand Rapids
 2. Amina Čavčić, Bošnjak, Des Moines
 3. Kenan Livadić, Gazi Husref-beg Detroit

 

Mektepsko takmičenje grupa II

 1. Emina Ćatić, ICC BACA Northbrook
 2. Amela Halkić, BAIC Detroit
 3. Džana Graho, BCC Grand Rapids

 

Mektepsko takmičenje grupa III

 1. Amin Krličević, BICC Chicago
 2. Sanela Gazić, BCC Grand Rapids
 3. Amela Zilić, SABAH Chicago

 

Turnir u fudbalu

 1. BAIC Detroit,
 2. BICC team A Chicago
 3. ICC BACA Northbrook

Turnir u košarci

 1. ICC BACA Northbrook
 2. ICBMN Minneapolis
 3. BICC Fort Wayne

Turnir u odbojci

 1. Džemat Behar
 2. BAIC Detroit
 3. BICC Fort Wayne

 

Domaćini i organizatori zahvaljuju se svim gostima, učesnicima i vrijednim volunterima koji su se pobrinuli da ovogodišnji susreti omladine budu više nego uspješni.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%