Vijesti

U posjeti nani koja je dobila priznanje iz Amerike: Mina bi voljela da joj Hillary Clinton poveća pe

nana_Mina_Jahic

Na početku agresije spasila Ferida Spahića koji je pobjegao sa strijeljanja • Ostala bez dva sina i muža

 

Minu Jahić (78), prognanicu iz rogatičkog sela Mrčići, kojoj je prošle sedmice američka državna tajnica Hilari Klinton

 (Hillary Clinton) dodijelila priznanje za ličnu hrabrost i koju cijeli svijet slavi kao bosansku heroinu, niko od domaćih političara nije nazvao da joj čestita, a kamoli da je obiđe i pita kako živi.

Ovo ignoriranje nije novost za Minu jer, kako kaže, ni ranije je niko nije obilazio niti pomagao. Amerikanci su čuli da je Mina 1992. godine, na početku agresije, spasila Ferida Spahića, koji je pobjegao sa strijeljanja. Mina, njeni sinovi i suprug krili su ga u svojoj kući 30 dana.

Svezane ruke

 – I sad se pitam kako je Ferid ostao živ. Kuda je on prošao, preko kakvih brda. Došao je sav izudaran, modar, s krvavim koljenima. Ne znam kako nije umro od bolova i rana. Padao je u šumi. Ruke su mu bile vezane žicom na leđima. Ustima je grizao zemlju da ustane. Jedini je preživio. Komšije iz sedam kuća su se prepale.

Moj sin ga je prepoznao. Mogao je i četnik biti. Niko od komšija ga nije htio. Sinovi su predložili da ostane kod nas. Odmah sam pristala. Hranila sam ga, liječila, pazila kao svoje dijete. Bio je skriven u ostavi. Morali smo biti pažljivi da neko ne sazna da je kod nas. Četnici su ga tražili – priča nana Mina.

Ferid je puno pušio, ali su se Jahići postarali da mu ništa ne nedostaje. Mina mu je privijala luk na rane kako bi mogao hodati.

– Kasnije se uspio provući do Goražda, a onda se sreo sa svojom ženom u Visokom. Samo ga je dragi Allah, dž. š., spasio. Eh, šta je sve Mina predeverala. Najteža mi je smrt moje djece i mog supruga – kaže Mina.

Ona je i danas u kontaktu sa Feridom. U trenutku naše posjete pokušavala ga je dobiti na telefon. Pozvani su da gostuju u jednoj televizijskoj kući.

Zadržala optimizam

Mini su četnici ubili sina Muzafera (23), a sin Meho, koji je bio u logoru u Srbiji, umro je 2005. od infarkta. Suprug je umro 2002. godine. Nastariji sin Atif, koji živi u Njemačkoj, kupio je majci stan u Hrasnici, u kojem Mina i danas živi. Mina ima još jednog sina u Sarajevu i kćerku u Goraždu. Uprkos tragedijama koje je doživjela, Mina je optimistična. Kada na trenutak zaboravi na sve nedaće, osmijeh joj obasja lice, a onda uslijede njene šale.

– Kad su me vodili u Američku ambasadu da primim priznanje, ništa mi nisu rekli. Sva sam pretrnula. Gledala sam Hilari Klinton i mislila je li ovo istina. Kažem im što mi ne rekoste gdje idem da se malo uredim. Nisam baš lijepo ispala – šali se Mina.

Linkom iz Ambasade pratila je ceremoniju obilježavanja 60. godišnjice Konvencije UN-a o izbjeglicama. Mnogi su je poslije pitali šta bi voljela da joj je dala Klinton.

– Rekla bih joj da nam poveća penzije. Primam šehidsku penziju od 340 KM. To je malo za život – zaključuje nana Mina. 

Sama našla kosti svoga sina

– Obrađivali smo veliko imanje. Sto dunuma zemlje. U Ljubljanskoj banci smo imali više od 100.000 njemačkih maraka od prodaje stoke, a u Privrednoj 18.000 DM. Sve je to propalo, ali neka je.

Da su mi samo djeca živa. Ne mogu ispričati svoj jad. Dragi Allah mi je dao snagu i sabur. Kosti svoga sina Muzafera sama sam našla. Ja sam ga identificirala. Sad se pitam odakle mi snaga za to – kaže Mina.

Rat uzeo srce i dušu

– Rat mi je uzeo i dušu i srce. Kada je Klinton rekla da mi je jedan sin ubijen u ratu, sva sam zadrhtala.

U sebi sam mislila, ej moja Hilari, nije jedan, nego dva. Drugi je umro zbog logora – govori Mina Jahić.

Autor /AVAZ