Share

Uoči obraćanja Valentina Incka Vijeću sigurnosti UN-a: Sankcije davno zaslužene

Odlukom o referendumu dodatno produžen mandat OHR-u

Očekivani nastup visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda

 bit će samo potvrda koliko je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik počeo sumanuto raditi u korist vlastite štete.

Banja Luka je odlukom o referendumu zasigurno dodatno produžila mandat OHR-u u BiH.

Velika uznemirenost

Otkako je Rezolucijom Vijeća sigurnosti (br. 1031) 1995. ustanovljen mandat visokog predstavnika za BiH, nikad ranije, u svih 39 izvještaja svih sedam šefova OHR-a u Vijeću sigurnosti, nijedan događaj u BiH nije izazvao ovakvu uznemirenost među strancima kao odluka Narodne skupštine RS o junskom referendumu.

Zato je Incko stigao u Njujork s nikad jačim argumentima da Dodik i njegova garnitura direktno krše anekse 4. i 10. Dejtonskog sporazuma. Šef OHR-a nije to opisao samo kao nekakvo „zaostajanje u reformama“.

Ovoga puta on je napisao kako su „vlasti iz RS i posebno predsjednik (ovog entiteta, op. a.) nastavili da otvoreno dovode u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH“. A to bi se u svakoj drugoj državi, osim ove (dejtonske) BiH, tretiralo kao veleizdaja.

Ovim je Incko doveo u pitanje i učestale dvolične poruke iz Beograda poput posljednje, kojom je Boris Tadić, uz ponovljenu „podršku cjelovitoj BiH“, izgovorio da Dodikov referendum „nije pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH“. Ipak, ispada da jeste!

Drugim riječima, iz Njujorka, ergo Vašingtona, Incko, u ime Evrope i Amerike poručuje Beogradu: Vašeg pulena očekuju „restriktivne mjere“ ili, narodski rečeno, sankcije ukoliko se ogluši na zahtjeve da povuče odluku o referendumu; Dodik je na najboljem putu da postane novi Lukašenko (predsjednik izolirane Bjelorusije), ko-
jeg čak i zvanična Moskva sve manje podržava.

Setovi dokumenata

Prije nego što je u centrali UN-a podnio svoj peti po redu polugodišnji izvještaj generalnom sekretaru UNa Ban Ki-munu (Ki-moon) i Vijeću sigurnosti Incko je u Njujorku dostavio dva seta dokumenata. Prvi je spomenuta (redovna) ocjena stanja u BiH od novembra prošle do aprila ove godine. A drugi je ekstra upozorenje članovima Vijeća sigurnosti o famoznom referendumu u RS kao temeljnom rušitelju Dejtona.

Tako je s dnevnog reda, kao efemerno, skinuo Dodikovo misteriozno pismo. OHR je Vijeću sigurnosti ponudio, prevedene na engleski, sve zaključke Skupštine RS u vezi sa spomenutim referendumom, upravo kao dokaz koliko je politički fitilj u BiH zbog toga dogorio.

Predviđen i susret sa Stajnbergom

Incko će u SAD boraviti od 9. do 11. maja ove godine. Osim izvještaja Vijeću sigurnosti, on će se u Njujorku susresti s visokim zvaničnicima UN-a, a u Vašingtonu ga očekuju sastanci s američkim funkcionerima, te govor pred Američkim institutom za mir (USIP).

Iz OHR-a jučer je saopćeno da će se Incko Vijeću sigurnosti obratiti oko 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu, a njegov govor i sama sjednica VS moći će se pratiti preko interneta.

– U utorak će visoki predstavnik u Vašingtonu obaviti razgovore s visokim dužnosnicima u Vijeću nacionalne sigurnosti,  a potom će govoriti u USIP-u.

U srijedu će se sastati sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom (James Steinberg) i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Tomasom Kantrimenom (Thomas Countryman) – saopćeno je iz OHR-a.

Autor /avaz.ba/RNR

Komentari