Share

Vladina komisija izdala prva rješenja:U stanove uselili Krajina, Lijanović, Mikulić i Đurić

Damir Mašić očekuje za još četiri službena stana da će uskoro biti useljena, a za neke se još čeka da budu oslobođeni

 

Komisija za statusna pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika s federalnim ministrom obrazovanja Damirom Mašićem na čelu, prošle sedmice donijela je prva četiri rješenja o dodjeli službenih stanova u Sarajevu novim članovima Vlade.

Kako je za „Dnevni avaz“ potvrdio Mašić, stanove su dobili ministar finansija Ante Krajina, koji je inače iz Tomislavgrada, poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović iz Širokog Brijega, pravde Zoran Mikulić iz Mostara, te okoliša i turizma Branka Đurić iz Brčkog.

Istekao rok

Kao što smo već pisali, Služba Vlade FBiH za zajedničke poslove raspolaže sa ukupno 65 službenih stanova, od kojih je 20 u poznatoj zgradi „Lipa“ u sarajevskom naselju Grbavica, a 45 na Koševu. Njih koriste ministri, parlamentarci, sudije, tužioci i ostali dužnosnici koji nemaju stalno mjesto boravka u Sarajevu, gdje im je radno mjesto.

Novi članovi Vlade FBiH koji ne žive u Sarajevu do sada su morali koristiti hotelski smještaj, jer su čekali da oni iz bivšeg saziva napuste službene stanove, za što je rok bio početak maja.

– Osim ova četiri stana, za još četiri očekujemo da će u narednih sedam do 15 dana biti useljena, ali dok ne donesemo rješenja o dodjeli, ne mogu govoriti ko će ih dobiti. Za još jedan dio stanova čekamo da budu oslobođeni, kako bismo ih mogli dodijeliti, a ne radi se samo o zahtjevima ministara. Kao što se zna, pravo na službene stanove imaju i predsjednik i potpredsjednici FBiH, kao i čelnici oba doma Parlamenta – kaže Mašić.

Skresane naknade

Inače, Vlada je nedavno zadužila Komisiju da riješi 13 do sada pristiglih zahtjeva za dodjelu službenih stanova.
Također, Vlada je prošlog mjeseca prepolovila iznose povlastica koje su primali njeni članovi, pa sada 200 KM iznosi naknada za odvojeni život od porodice i troškove smještaja.

Za članove Vlade čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta institucije u kojoj su zaposleni, koji nemaju osiguran službeni smještaj, propisano je da imaju pravo na 600 KM naknade za zakup stana za službene potrebe, troškove smještaja i za odvojeni život od porodice, a njihovi savjetnici na 300 KM.

Oni koji imaju osiguran službeni smještaj, a također su udaljeni više od 70 kilometara i imaju pravo na naknadu troškova smještaja i naknadu za odvojeni život, primaju 300 KM, dok za savjetnike ove naknade sada iznose 150 KM.

Čoviću stara Vlada dala stan od 87,5 kvadrata

Mašić je za naš list potvrdio da je Komisija za statusna pitanja bivše Vlade Mustafe Mujezinovića, pred sam istek svog mandata, dodijelila službeni stan u Sarajevu i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Stan je veličine čak 87,5 kvadratnih metara, a dodijeljen mu je kao državnom poslaniku.

Premijer Nikšić nije podnio zahtjev

Kako „Avaz“ saznaje, federalni premijer Nermin Nikšić, iako živi u Konjicu, nije podnio zahtjev da mu se u Sarajevu dodijeli službeni stan. On, za sada, svakodnevno putuje automobilom na posao i s posla, na relaciji Konjic – Sarajevo.

Krišto, Bevanda i Herceg nisu se iselili

Doznajemo i da od HDZ-ovih kadrova iz službenog stana u Sarajevu još nije izašla bivša predsjednica Federacije Borjana Krišto. Također, nisu se iselili ni bivši ministri finansija Vjekoslav Bevanda i turizma Nevenko Herceg, a njih dvojica su čak od sadašnje Vlade zatražili da im produži pravo korištenja stanova.

Autor /avaz.ba/RNR

Komentari