Vijesti

ANALIZA Nakon odluke Narodne skupštine RS: Kako će stranci odgovoriti Dodiku

OHR_PIK

Za Zapadnjake, odluka o referendumu jeste provokacija, definitivni “prelazak crte” i flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma.

 

Ako je suditi po jučerašnjem ponašanju međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se raspiše referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH za njih je neočekivana provokacija.

Za strance, posebno Zapadnjake, ovakav čin je definitivni “prelazak crte”, s priča se krenulo na djela i flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma.

Sjednica PIC-a

Koje će mjere međunarodna zajednica poduzeti, ako ih uopće bude, još je uvijek rano govoriti.

Danas zasjeda Vijeće za provedbu mira (PIC), na nivou ambasadora, i o odluci NS RS će se, naravno, razgovarati. Ne treba očekivati nikakve (revolucionarne) akcije.

Tokom jučerašnjeg dana, iz kontakata sa pripadnicima međunarodne zajednice u BiH, moglo se jasno osjetiti da su u toku (grozničave) konsultacije, ali i analize šta poduzeti i koje su posljedice bilo koje mjere.

Po svemu sudeći, niko od stranaca neće moći onemogućiti samo održavanje referenduma, ali isto tako, za zapadne zvaničnike on će biti nevažeći, kakav god bio ishod.

Odlukom o referendumu, Dodik je natjerao Zapad da se pokrene…

Ne treba sumnjati da će zvanični Vašington upozoriti Banju Luku da se institucije BiH ne mogu i ne smiju dovoditi u pitanje. Za njih stanje mora ostati isto bilo ili ne bilo referenduma. To znači, između ostalog i da nema odluka da se ne poštuju presude Suda BiH ili optužnice Tužilaštva BiH, nema povlačenja kadrova iz tih, ali i drugih institucija…

Za očekivati je da aktivnosti Vašingtona prate i London, u prvom redu, pa onda Berlin, Pariz…

Od siline odgovora ovisit će i Dodikovo ponašanje.

SNSD bio “za”

U proteklih skoro tri godine on je uspješno izbjegavao bilo kakve sankcije. Na ovaj ili onaj način doveo je do toga da bude po njegovom, a Zapad, posebno EU, stabilno je odstupao od svih svojih principa.

Sada, međutim, kao da je situacija nekako drugačija.

Stranci se, najjednostavnije rečeno, osjećaju namagarčenim.

SNSD je 2002. i 2003. godine u državnom parlamentu glasao i za uspostavu Suda, kao i Tužilaštva BiH. Iz te stranke su ih do zadnjeg momenta uvjeravali da neće biti referenduma. A onda je odluka donesena i najavljeno izjašnjavanje građana.

– To jeste jasno antidejtonsko djelovanje. Oni koji to rade, u konačnici, dovode u pitanje same temelje Dejtona, što uključuje i status RS. Ljudi u tom entitetu moraju imati i to na umu – rečeno nam je u krugovima međunarodne zajednice.

Moguće je da su mjeseci pred nama, mjeseci raspleta.

Autor /dnevniavaz..ba