Vijesti

Suze sjete, radosti i ponosa na 17. krajišku

Halid_i_Fikret

Knjiga čija je promocija privukla ogroman broj posjetilaca zasnovana na istini koju, kako je jučer rečeno, ni naši dušmani ne mogu osporiti.

 

Malo je koja promocija knjige u našoj zemlji privukla više posjetilaca od jučerašnje u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu. U velikoj sali su mnogi tražili mjesto više kako bi popratili izuzetno dirljivo predstavljanje monografije “17. viteška krajiška brdska brigada Armije RBiH”.

Njeni autori su legendarni komandant 17. krajiške general Fikret Ćuskić i historičar mr. Amir Kliko, koji je kao maloljetnik stupio u redove ove slavne brigade.

Uz promotore prof. dr. Husniju Kamberovića i mr. Mesuda Šadinliju te moderatora Vehida Gunića, nikoga od prisutnih, među kojima su najbrojniji bili Krajišnici, ravnodušnim nisu ostavili posebno emotivni nastupi dvojice učesnika promocije, pjesnika Zilhada Ključanina i glumca Josipa Pejakovića.

Bili su tu i proslavljeni komandanti, generali i ostali visoki oficiri ARBiH, Atif Dudaković, Sakib Mahmuljin, Hajrudin Grabovica, Sakib Forić, mnogi borci, patrioti, zaljubljenici u svoju domovinu. Došao je i naš najpopularniji pjevač Halid Bešlić.

Sjećanja koja su navirala tjerala su suze na oči i zbog sjete, ali i radosti i ponosa.

O tom ponosu upravo i govori Ćuskićeva i Klikina knjiga koja je spoj naučno-historijskog djela i memoarske monografije. Zasnovana je isključivo na dostupnoj arhivskoj građi i autentičnoj dokumentaciji koju, kako to jučer reče Ćuskić, niko ne može osporiti, “pa ni naši dušmani”.

Čuvali Pejakovićevu majku u Travniku

O 17. krajiškoj Josip Pejaković jučer je ispričao i anegdotu kako je ta brigada tokom ratne godine i “jednog nepotrebnog i glupog sukoba između ARBiH i HVO-a” čuvala njegovu pokojnu majku, koja je tada potpuno sama živjela u Travniku.

Pejaković je otpjevao i svoju himnu, za koju je kazao da je uvjeren da njen tekst “nije prošao samo zato što počinje spominjanjem Krajine i Une”, ali je ona jučer sve prisutne podigla na noge.

Autor  AVAZ.BA